вторник, 20 август 2013 г.

Шоколадов кайк с круши / Chocolate Pear cake



Дойде време и за любимите ми круши. Надявам се да ги обичате, защото съм ви подготвила няколко рецепти с тях, които ще ви представя тези дни. Започваме с този сладкиш, който приготвих за първи път (отново) преди повече от година, и успях да направя само две снимки (първата и втората). За да си припомня рецептата и да успея да го пусна в блога, го приготвих повторно и да си призная - не съжалявам. Митко предлага да го приготвя поне още един път - за щастие :) 

Ако все пак ви се намират няколко круши под ръка, това е идеалната рецепта за тях, защото можете да сложите колкото поискате круши като количество. Аз избрах 3 домашни крушки, малко по-дребни, пък и имаше какво да се изрязва по-тях.

 


Но преди да преминем по-нататък, ето го и списъкът с необходимите продукти:

2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. захар
2 яйца
1 пак. бакпулвер
1 ч.л. сол
1 ч.ч олио
1 с.л ванилов екстракт
3-4 круши
1 шепа ядки (бадеми, лешник, макадамия)
1 ч.ч. вряла вода
1/2 ч.ч. какао

ч.ч.= 200 мл

Започваме, като пресяваме брашното в подходяща купа.  Добавяме бакпулвера и солта и разбъркваме хубаво.

 

В друга купа разбийте хубаво яйцата със захарта и олиото, докато се хомогенизират като смес. Добавете и ванилията. През това време кипнете вода и след това я смесете хубаво с какаото. Препоръчвам ви да избирате хубаво какао, аз харесвам това на  Д-р Йоткер, тъй като е с много наситен цвят и вкусът му най-много се доближава до разтопен натурален шоколад.

Прибавете половината брашно към купата с яйцата и разбийте.


На струйка добавете половината какаова смес, и повторете така с останалото брашно и какао, като продължавате да разбивате.


Измийте, почистете и нарежете крушите на малки кубчета.


Накрая добавете и шепа счукани ядки. В продуктите съм посочила кои според мен са най-подходящи като вкусове. Аз имах един пакет ядки макадамия, които счуках в хаванче :)
За да е още по-богато, добавих и малко счупени шоколадови капки, които не са толкова задължителни. По мое мнение дори не се усещат, ако използвате истински хубаво какао, но аз трябваше да опитам :) 



Разбъркайте всичко хубаво и изсипете в предварително намаслена и набрашнена тавичка. Печете десерта в загрята на 180 градуса фурна. Чудех се как да украся десерта и реших да се спра на традиционна украса от пудра захар.....


и ножче и виличка, с което доби доста Vintage look :) 


Ето го и крайният резултат: 


Обичам да разрязвам десерта на триъгълници, като гарнирам с парче круша, шоколадов топинг или сметана:


Определено има разлики в снимките между първия и втория път на десерта, но по мое мнение просто задобрявам :)


Надявам се десертът да ви хареса и да го опитате и вие! 




8 коментара:

  1. Люси, неустоим десерт си приготвила, направо е страхотен. Записвам си за проба. А снимките ти са уникални. Усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. И задобряваш, и кексът е чудесен! ;)
    Поздрави, Люси! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Впечатляващ блог, снимки, идеи и творчество (и музикален вкус,не мога да не спомена,при положение,че споделяме еднакъв,както изглежда,въпреки че си показала малка част) ! Радвам се,че попаднах на това място,ще следя блога ти за нови вдъхновения (:

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Bethany и се извинявам за късния отговор. Дадох си малка почивка. Много се радвам да срещам приятели по лъжичка, още повече по музика ;) Ще се радвам, ако се отбиваш на гости :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  4. Heverojten decert!Az na4ypix par4enza shokoladovi bickviti... Ctana ctraxotnooo

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей,Люси! Този кекс е невероятен и перфектния начин да използвам крушите, които сме забравили в мазата...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светулчице. Много се радвам, че ви е харесал. Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...