понеделник, 8 юли 2013 г.

Вързопчета от зелен боб и бекон / Green bean and bacon rolls

 

Харесах идеята за това ястие преди не повече от седмица, но вече ги приготвих два пъти и се изядоха всичките :) В оригиналната рецепта се използват аспержи, но тъй като сме в сезона на зеления фасул (пък и защото повече го обичам), ги замених с него. Това му е хубавото на домашната храна - винаги я  приготвяме според вкуса си и никога, ама никога няма нещо, което не обичаме като подправка или продукт :) 

Обичам да готвя със сезонни плодове и зеленчуци. По този начин мога да се насладя на всеки  месец от годината по уникален начин, защото сергиите на пазара ни предлагат голямо разнообразие от различни вкусотии от природата от седмица до седмица :)


Така стана и с този свеж и хрупкав зелен фасул. Самият му цвят ме привлече от метри в магазина и реших, че до края на деня ще съм приготвила нещо изумително. И така и стана! Ако искате и вие да опитате тези вързопчета, вижте първо необходимите продукти:

Необходими продукти за 6 бр:

6 резена хубав бекон
250 гр зелен фасул

150 гр тесто
1/2 малка глава кромид
1/2 пресен чесън (или 2 скилидки)
червен пипер
олио
сол

За начало измиваме и почистваме от дръжките фасула, а след това го бланшираме за няколко минути във вряла подсолена вода. Ще познаете кога е готов, като забележите засилване  на цвета и омекване на шушулката.


Отцеждаме от водата и слагаме 1-2 супени лъжици олио да се загряват в подходящ тиган за пържене. През това време нарязваме на ситно чесъна и лука.

 

  

В загрятата мазнина запържваме за кратко чесъна и лука, колкото да пуснат ароматите си и добавяме зеления фасул. Овкусяваме със сол и червен пипер на вкус. Запържваме за още 3-4 минути. Махаме от котлона и оставяме настрана.


Докато  фасулът поизстива,  се захващаме с разточване на тестото. Използвам всякакво солено тесто - обикновено, което се надига повече при печене, или това, което е по-хрупкаво, но е идеално, ако искате да оформите панделките или други малки детайли.
От тестото откъсваме малки парченца, които оформяме на фитили, а след това ги разточваме на тънка лента.  Взимаме една шепа от фасула (около 6-7 броя) и ги поставяме в единия край на бекона. Завиваме плътно първо в бекона, а след това по същия начин и в тестото.


Така процедираме и с останалите продукти. Аз имах малко останало тесто и оформих тези симпатични панделки, които добавиха още чар към сладурските вързопчета :)


Нареждаме ги в тава, покрита с хартия за печене, и ги пъхаме във фурната. Печем на 200 градуса, докато тестото се зачерви. Когато са готови, ще усетите невероятната комбинация от ароматите на бекона, тестото и запечения зелен фасул.


Поднесете в индивидуални порции, като предястие или в комбинация към основно ястие като гарнитура. Каквото и да решите, със сигурност ще им се насладите! 

Опитайте!



4 коментара:

  1. Страхотна рецепта и много красиво представена, ще я опитам с удоволствие. Панделките особено ме грабнаха :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Alia! Опитайте ги, наистина са много вкусни :)

      Изтриване
  2. много красиво изглежда. не се изненадвам, че са изчезнали толкова бързо. май ще ги опитам. горе-долу, колко време вариш зеления боб?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Боба можем да го варим около 6-8 минути. Най-добре си го проверявайте с пръсти, дали е омекнал при стисване. Все пак не трябва да е съвсем сварен, защото ще го запържваме, че и печем накрая!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...