сряда, 10 юли 2013 г.

Плодови тарталети с крем шампанско / Fruit tarts with Champagne Cream


Така стоят нещата вкъщи - аз готвя и дегустирам, а после -  Митко яде или по-скоро изяжда! Всичко! (Слава Богу, че нищо не му се лепи :) ! ) Повечето пъти успявам да заделя някое и друго парче от ястието или десерта и така "намазват" и роднините от двете страни. Е, тук не беше такъв случая! Смятам да наема детектив да разнищи казуса, но така и не разбрах къде изчезнаха тези тарталети. Така че снимките са единственото доказателство, че те са съществували, но веднага щом обърнах гръб да оставя фотоапарата -  бяха изчезнали. Това, разбира се, винаги е добър знак - десертът е не просто хубав, а много, ама много хубав. 

"Няма по-голямо ласкателство за кулинаря от празните чинии", както се казва :)


Може би няма по-класическа и романтична комбинация от ягоди и шампанско. А според мен няма и по-романтичен сезон от лятото. Сега е времето на почивките, цялото ни тяло се зарежда със слънце и произвежда хормон на щастието на пълни обороти :) Ето защо е и идеално време да приготвите този ефирен десерт, а пък вече нямаме проблем да намираме ягоди целогодишно. Вие, разбира се, можете да решите да смените плодовете с някои други по ваш вкус!
Аз си избрах хубавите домашни ягоди от градината. Те са невероятен сорт и досега не съм намирала да се продават такива. Те са по-кръгли и тъмни на цвят от обикновените ягоди, но  и са много по-сладки и ароматни.
Друг важен детайл в настоящата рецепта е избора на наистина хубаво шампанско или сладко вино. Изберете го според вкуса си, но не посягайте към евтините вина. Само ще направи крема кисел и едва ли ще му се насладите както трябва. Но да не протаквам повече, ето и необходимите продукти:

За тарталетите:
рецептата от тук

За крем шампанско направих половин доза, тъй като от тестото излизат максимум десет кошнички, но ако решите да направите пълна доза, просто удвоете продуктите:

За крема:

4 жълтъка
1/4 ч .ч. захар
1/2 ч.ч. хубаво шампанско или сладко десертно вино
1/2 ч.ч. сладка течна сметана

Правим тарталетите по рецептата по-горе. Този път ги направих малко по-дебели, което ги направи още по-вкусни.
Крема приготвяме, като разбъркваме хубаво с миксер жълтъците със захарта, докато побелеят. След това прибавяме и шампанското и опитайте. Тук е моментът да прецените дали да добавите още малко захар. Както казах, всичко зависи от избора ви на вино / шампанско.

След като сместа е хомогенизирана, я прехвърляме в подходящ съд на котлона. При непрекъснато разбъркване, варете крема до сгъстяване. След като се сгъсти, махнете от котлона и оставете да се охлади, най-добре върху купа с лед, а след това и в хладилник. Когато е готов, разбийте сметаната и смесете с крема.


Разбърквайте, докато получите плътен крем с равномерен цвят и текстура. Сложете крем във всяка тарталетка и украсете с плодове по желание.


Листенца от свежа мента и лека поръска от пудра захар е идеален завършек за този свеж летен десерт.


Усетете романтиката на лятото с тези "Плодови тарталети с крем шампанско"


7 коментара:

  1. Мммного шампанско изглеждат! Шампанско с ягоди! Сиреч - за двама.
    Изглеждат ми някак сватбено. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много ти се радвам Люска. Блогът ти бързо се превръща в едно от любимите ми и вкусни местенца в мрежата. Тарталетите са върха! Прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ани! Винаги си ми добре дошла на гости :) Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  3. Здравейте, много искам да направя тарталетите за рождения ден на дъщеря ми. Правя втори опит с тестото, но мн се надува :/ почти не оставя място за крема.
    На вкус е невероятно.... сега остана и дебелината да докарам.
    Моля ако има тънкост ,която изпускам да ми кажете :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Елена! Важно е да надупчиш добре тестото с вилица да не се надуе,както и да го сложиш по-тъчнико. Може да си помогнеш и като сложиш малко хартия за печене в "кошничките" и ги напълниш със стар боб ( продават се даже и специални зрънца-тежести, за да не се надига при печене. Поздрави :)

      Изтриване
    2. Получиха се !!! Страхотна рецепта. Кремът е божествен :)
      Благодаря 🍀

      Изтриване
    3. Радвам се, че ви е харесал :) ПОздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...