четвъртък, 27 юни 2013 г.

Рататуй а ла Люси / Ratatouille a la Lussi

 

Всеки човек си има любими миризми, които успяват да го отнесат на някое хубаво място - понякога това са уханието на морска вода, хубав парфюм, пресен хляб и най-вече някоя вкусна гозба. Едно мое любимо ухание е на... зеленчуков магазин. Разказвала съм ви, че като малка гостувах на леля си в Пловдив, но не съм ви казвала, че те имаха доста успешен зеленчуков магазин. Освен че обожавах да ходя на работа с нея и да й помагам, всеки ден се наслаждавах на десетките различни и прекрасни аромати на пресните плодове и зеленчуци.
И така се зароди и невероятната ми любов към отглеждането на собствени зеленчуци, както и разбира се тяхното (почти винаги) успешно приготвяне :) Сега сме именно в такъв сезон и вече се появиха първите пресни тиквички и картофки на село. Когато се прибрах у дома, веднага направих списък какво мога да направя с тях и се спрях на  Рататуй, ама по моя рецепта :)

Едва ли има някой, който, когато чуе за това ястие, не се сеща за сладкото мишле от едноименния анимационен филм, което успя да покори и малки и големи с голямото си сърце и вярата, че "Anyone can cook!" / "Всеки може да готви!"

Вкъщи много не си падат по патладжана, затова реших да не го включвам, а използваната в традиционния рататуй жълта тиквичка така и не намерих, затова я замених с пресни картофи. Може да се каже, че е нещо като измислен рататуй, но съм сигурна, че ще ви хареса и в този вариант.


За целта използвах домашни зеленчуци, така че са по-дребни, но затова пък много по-вкусни.

Вие можете да изберете и по-големи, в зависимост от тавичката или порцията, която искате да приготвите. Аз използвах малка 20 см форма и следните зеленчуци:

Необходимите продукти:
6 малки домата
3 малки картофа
1 малка тиквичка
1 пълна с.л. доматено пюре (използвах домашна апетитка)
1/2 червена чушка
1/2 средна глава лук
4-5 стръка магданоз
2-3 листа босилек (пресен или сух)
сол на вкус
щипка захар
олио

Започвам, като нарязвам на средни кубчета - три малки домата, чушката, лука и магданоза.

 

Затопляме котлона на 2/3 от капацитета му и запържваме в малко олио лука, докато стане прозрачен. Добавяме нарязаните домати и чушката. Слагаме щипка захар и 2 щипки сол. Накрая добавяме доматеното пюре и нарязания магданоз и босилек. Нямах пресен босилек и сложих сушен домашен босилек.

Тази смес изсипваме в намазнена тавичка и разпределяме равномерно по дъното. Започваме да нарязваме на тънки кръгчета тиквичката, картофите и доматите.
Важен детайл е зеленчуците да са горе-долу еднакви на големина, за да могат да се редят по-лесно, а пък и е по-красиво.

 
 Внимавайте и при картофите, тъй като на тях им трябва повече време за готвене. Нарязвайте ги много на тънко, и ако не са от пресните, може да се наложи да ги бланширате леко, за да сте сигурни, че няма да останат сурови.
Започвайте да редите резен картоф, след това домат, след това тиквичка и така докрай.

 

Така подредено, ястието поръсете със сол на вкус и полейте с олио и  вода. Завийте с фолио и печете на силна температура около 200-220 градуса за 30 минути, докато ястието хубаво се задуши и картофите станат готови. Проверявайте ги. След това махнете фолиото и печете, докато течността поизври и зеленчуците се запекат леко по краищата. При мен отне още 10-15 минути.

Извадих от фурната и оставих да изстине леко и да попие от ароматните сокове. Сервираме и украсяваме с пресен  магданоз или босилек.
Едно от най-леките и вкусни ястия, което някога съм опитвала, а основата от домати и лук се топи в устата.

 



19 коментара:

  1. Люси, прекрасно ястие, толкова уханно и толкова питателно! Наистина се е получило страшно добре!
    А аз пека сладкиша ти, стискай палци да се получи...
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления! Изглежда точно като във филма.

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно вкусен беше! Сготвихме го точно 100% по рецептата. Благодаря много! А филмчето мие любимо :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесало ястието! Това винаги ми е приятно да го чувам :)))

      Изтриване
  4. Благодарим за чудесната рецепта и снимките, които още повече ми засилиха желанието, да си приготвя тази вкусотия :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви момичета! Наистина се опитах да го аранжирам като във филмчето, защото винаги изглежда толкова апетитно!

    ОтговорИзтриване
  6. мисля да приготвя бял ориз така нареден отгоре..благодаря за снимките и рецептата..

    ОтговорИзтриване
  7. Получи се прекрасно ! Благодаря много за рецептата !

    ОтговорИзтриване
  8. прекрасна рецепта ,Браво на Люси

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесно ястие! Обожавам постните яденета.-:)Поздравления и благодарности за хубавата рецепта!!!-:)

    ОтговорИзтриване
  10. Браво, страхотно ястие

    ОтговорИзтриване
  11. i n a men mnogo mi xaresa i o6te dnes 6te go probvam ijglejda straxotno







    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, ще се радвам да споделите впечатления :)

      Изтриване
  12. Вкусно, вкусно, вкусно, че и красиво!!
    Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
  13. За първи път оставям коментар на рецепта. Сготвих го и се получи вълшебно. Много ви благодаря! Това определено отива във фаворитите ми.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, Анонимен! Много се радвам и си пожелавам и следващите ви коментари да са така позитивни! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  14. Разкошно ястие-веднага отива в "ЛЮБИМИ".Благодаря Ви,Люси!!!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...