четвъртък, 13 юни 2013 г.

Домашно сладко от череши / Homemade Cherry Jam

 

Понякога (макар и много рядко) съм голям заплес и дори не знам как успях да пропусна този пост.  За първи път си направих сладко от череши и съм много горда с резултата. Едва ли трябва да споменавам отново, че разликата между домашните и купечките сладка е от няколко светлини години, да не говорим, че в сладката от магазините едва ли е останало повече от спомен за плод. Ето защо модата на консервирането се завръща и все повече хора си правят зимнина в градски условия.


Макар и сезонът на черешите да е към края си, все още можете да хванете някои от по-късните сортове, да запретнете ръкави и да си направите истинско домашно сладко.
За целта ви трябват:
1,5- 2 кг череши
1 кг захар
1 лимон
1 ванилия (по желание)

Преди да преминем към приготовлението искам само да уточня, че бих променила количеството захар в зависимост от използвания сорт череши. Черешите, които са по-тъмни на цвят, са по-богати на захар и ще им трябва по-малко захар, отколкото на розовите череши. Имайте предвид това при правенето на сладкото и - както казвам - винаги опитвайте и правете според вашия вкус.
За самото сладко измийте добре черешите, почистете ги от костилките и ги сложете в подходящ съд на котлона.


По-добре е да е по-разлят, но аз нямах и затова използвах дълбока тенджера. По-широк съд ще помогне за по-бързото сгъстяване на сладкото, но в много от случаите можем да си позволим това само на село :)

Залях черешите със сока на един лимон, както и наренданата кора. Забравих да уточня, че реших да нарежа някои от черешите, а други оставих цели. Оставих черешите да поврят няколко минути на средна темепратура, докато плодовете омекнат. След това добавяме захарта, разбъркваме хубаво и увеличаваме температурата. Оставяме да поври, като започваме да отделяме получаващата се пяна.


С времето сладкото ще започне да се сгъстява и леко да променя цвета си към по-карамелен. Варим сладкото не повече от 15 мин., като можете да го проверите по следните начини:

- капка от сладкото не се разтича след като се охлади
- сладкото остава и по гърба на лъжицата
- застиналото сладко се разтяга между пръстите
- застиналото сладко се "бръчка"

Готовото сладко оставяме леко да изстине, но не много. Пълним в затоплени бурканчета, като след това затваряме и обръщаме с главата надолу.

39 коментара:

  1. колко бурканчета сладко излизат с тези продукти в рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, в зависимост от плода, но някъде до 10 бурканчета. Поздрави!

      Изтриване
  2. Здравейте :) Рецептата изглежда страхотна и възнамерявам да я пробвам. Може ли само да ми кажете, грамажа на черешите е от почистен плод или е с костилки?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Галя, грамажа е за непочистени череши. Поздрави!

      Изтриване
  3. Хайдеее и аз направих сладко за палачинките зимата :))) Вместо обикновена ванилия ползвах ванилов екстракт и цялата къща ухае :) Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Магдалена! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Здравейте, Люси:) Имам няколко въпроса - вие колко череши използвахте - 2кг или по-малко? Също така след като напълним сладкото във бурканите не се ли варят или и така са си трайни?
    И също така (последен въпрос) откъде мога да се снабдя с такива "шапчици" за бурканчетата и етикети, като вашите? Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей, Анонимен! Не мога да си спомня колко точно череши съм ползвала тогава, но зависи от това дали искате да има повече под или не. Аз не съм ги изварявала. След като ги напълних, ги обърнах с главата надолу и ги завих да са на топло. Нямаше проблем и си останаха трайни! Що се касае украсата на бурканчетата - не съм ги купувала, измайсторих си ги сама :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Супер рецепта! Едно пожелание към всички> смешно е да си говорим на вие във фейсбук...

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте! Да попитам сладкото, след това не се ли изварява, за да не се развали?

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте никъде не споменахте колко вода се слага

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! водата се слага на око и зависи от това дали искате по-рядко или гъсто сладко. Вари се кратко, така че не извира много и количеството остава горе-долу същото! Поздрави!

      Изтриване
    2. Аз направих сладкото но вместо вода сложих около100мл вино (розе и то хубаво) и стана божествено

      Изтриване
    3. Звучи много добре! Благодаря за споделената идея! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  9. Люси, привет. Тъкмо ги изчистих черешките и се каня на твоята рецепта...Обаче не виждам кога и колко вода се добавя??? Аз съм чувала, че трябва да се насипят със захарта и след около 8 часа да се варят!? Но твоята рецепта много ми допада :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мариана! Вода слагам на око в зависимост от това, колко гъсто искам бъде сладкото. Все пак не се вари дълго и не извира толкова много! Поздрави!

      Изтриване
  10. ZDR.DNES PRAVQ SLADKO OT 4ERE6I V IT.I PO TEXNA RECEPTA.IZMITI 4ERE6I SE SLAGAT V TENDJERA I SE ZALIVAT S VODA DA POVRAT,KATO ISTINAT SE VADQT KOSTILKITE S RACE.I POSLE SE VARI KATO NA6ITE SLADKA.KASMET NA VSI4KI I MN.ZDRAVE.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделения вариант! Поздрави!

      Изтриване
  11. Здравейте ,за 2 кг.горе долу колко вада сте сложили вие ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вода слагам на око в зависимост от това, колко гъсто искам бъде сладкото. Все пак не се вари дълго и не извира толкова много! Поздрави!

      Изтриване
  12. Здравейте,как затопляте бурканчетата ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Измитите бурканчета нареждам върху решетката във фурната, както и капачките и ги оставям да се затоплят доста ( пипам ги чрез кърпа). Поздрави!

      Изтриване
  13. Здравейте. Бурканите след това не се ли варят, тъй като след престой от примерно месец или два ще хванат плесен отгоре по самото сладко?Поне на мен така ми се е получавало. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Има един трик от баба ми, който знам и правя. Тя не ги изварява, но ги затваря докато са още топли и ги обръща с главата надолу. Реди ги в кофа,застлана с найлон и ги задушва после обвити с одеало. Така те се консервират от собствената си топлина и досега не сме имали проблеми със сладкото. Поздрави!

      Изтриване
  14. Рецептата е много добра, благодаря че я споделихте с нас! Обожавам сладко от череши и винаги приготвяме за зимата...

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте, според Вашето око, колко е водата, която сте наляла, с какъв съд наляхте, колко побира съда,колко пъти наляхте с него, до къде беше пълен ? Мисля, че ще е от голяма полза за всички питащи !Поздрави ! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. :) За съжаление правих сладкото преди много години и не помня отговорите на тези въпроси, но определно вие може да прецените тези неща според вкуса си, дали искате да бъде по-гъсто сладкото или по-рядко, да има повече сос или не. Както съм написала, много зависи от вкуса на всеки :)

      Изтриване
    2. Понеже много се повтаря тоя въпрос относно количеството на водата си позволявам да споделя моя опит. На килограм череши и килограм захар слагам 200мл вода.

      Изтриване
  16. Здравейте,
    Лимонът вместо лимонтозо ли се слага ?

    ОтговорИзтриване
  17. Става ли вкусно според вас?

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте, аз го направих по рецепта... без вода.. и пак стана супер :))))) Благодаря

    ОтговорИзтриване
  19. Здравейте. И аз го направих без вода. Стана страхотно. Благодаря!
    🌝🌝🌝

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...