понеделник, 8 април 2013 г.

Пурички с мармалад / Jam Filled Rolls


Много пъти съм казвала, че в повечето случаи най-простите рецепти пробуждат най-силни чувства в хората. Точно, както в това сладурско филмче "Рататуй", когато най-обикновеното ястие спечели сърцето на иначе бруталния кулинарен критик Антон Его, само защото му напомня за детството му.

Днес ви представям една такава рецепта за сладки пурички с мармалад. Те са с толкова класически вкус, че все още намират място по рафтовете в магазините, преборвайки се с жестоката конкуренция на много захарни и шоколадови изделия. Разбира се, домашно приготвеното винаги ще бъде по-добро :)

И защо да не ги направите?! След като рецептата е толкова лесна :) И въпреки, че излизат достатъчно бройки да почерпите солиден брой гости, пък и са много трайни, едва ли ще можете да станете свидетел на това. Тези сладки имат навика да изчезват много скоро след като са извадени от фурната :)))

А ето и необходимите продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
2 яйца
1-2 ванилии
1/2 ч.ч. пудра захар (плюс малко за овалване)
5 ч.ч.брашно
1 ч.ч. мазнина

За пълнежа:
мармалад и орехи
локум

Приготвям тестото, като първо разбърквам киселото мляко и содата в тавичка и оставям леко да шупне. В отделна купа разбърквам яйцата, ванилията и захарта, докато се получи пухкава смес. Прибавям я към киселото мляко и започвам да прибавям чаша по чаша от пресятото брашно. Добавяме и една чаена чаша мазнина - аз използвах 1/2 ч.ч. олио + 1/2 ч.ч. мас. Замесваме меко тесто и го оставяме да втаса няколко часа.

За пълнежа използвах нарязан портокалов локум и смес от сливов мармалад с орехи.


Пуричките приготвяме, като откъсваме малки парчета от тестото и разточваме на правоъгълници (приблизително), поставяме от избраната смес и завиваме. Нареждаме в тава, покрита с хартия за печене.


Печем в загрята фурна на 180 градуса, докато краищата им започнат да почервеняват.


Изваждаме ги и още топли ги овалваме в пудра захар и ванилия.

В следващия си пост ще ви разкажа как да направите тези невероятни прасковки от същото тесто :) 


2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...