петък, 26 април 2013 г.

Шоколадова торта "Бруклинско затъмнение" / Brooklyn Blackout Cake


Имам много заделени рецепти, запаметени в компютъра или отделени с листчета в някое списание, които все си казвам, че ще направя, но все не им идва редът. Дори имах списък с рецептите, които ще публикувам за месец април в блога, но се появи тази специална торта и изхвърли плановете ми през прозореца. Влюбих се в нея, във вида й, в името й - във всичко. Отдавам тая огромна любов към Ню Йорк и особено Бруклин - все пак там са едни от най-добрите сладкарници в света. Друга причина разбира се са Type O Negative - BROOKLYN FINEST :) 



И така, огромната ми любов към тази част от света и страстта към сладкото (и то шоколада) измести набързо насъбраните рецепти и запретнах ръкави, така че пред вас да е рецептата за една от най-хубавите (да не кажа - най-хубавата) торта, която сте опитвали.




Рецептата адаптирах от тук, след щателно проучване на всички варианти на рецептата за тази торта. В повечето от тях се използва така наречената caster захар, която е много фина и ако не се лъжа, в България още нямаме такова чудо. Затова, ако имате под ръка кухненски робот, просто смелете по-наситно захарта. На други места в рецептата се залага на кафява захар, тя обаче има доста наситен и специфичен аромат, затова реших да използвам 50/50 обикновена и кафява. Кафявата успях да намеря на пудра, така че се получи още по-добре.


Създателите на тази торта са Джордж и Катерин Ебингер от основаната в далечната 1898 година "Пекарна Ебингер"/ Ebinger`s Bakery в Бруклин, Ню Йорк. Това е и тяхната знакова торта, като името си носи от "затъмненията", които са организирани в града по време на Втората Световна война. Гасенето на тока в целия квартал е било наложително, особено когато са потегляли военни кораби на флота от пристанището в Бруклин през нощта, така че да не бъдат забелязани. Можете да прочетете повече за историята на тази торта тук.

А сега е време да преминем и към сладката част, като започнем със списъка с продуктите:

За блатовете ви трябват:
100 гр меко масло
260 гр фина захар (аз използвах  50/ 50 бяла и кафява)
2 яйца
1 ванилия
45 гр какао
3/4 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.л. сода за хляб
щипка сол
170 гр брашно
160 мл пълномаслено мляко

За какаовия пудинг-пълнеж:
3 ч.ч. вода
500 гр фина захар
150 гр царевично нишесте
160 мл вода
1 с.л. царевичен сироп (използвам 50/50 мед и глюкоза)
125 гр какао
85 гр масло
1/2 ванилия

Започваме като загряваме фурната на 170 градуса. Застиламе и три 20-сантиметрови тавички с хартия за печене.

Блатовете приготвяме, като първо разбиваме маслото със захарта, постепенно за да се разтвори захарта. Тук виждаме колко е важно захарта да е по-ситна, тъй като се разтваря по-лесно. Добавяме едно по едно яйцата, ванилията, солта, бакпулвера, содата и какаото. Обираме хубаво стените на купата, докато разбиваме. Добавяме на 2 пъти, редувайки ги, брашното и млякото. Трябва да стане хубава пухкава смес.


Разпределяме по равно в тавичките и печем около 20 минути (при мен отне по-малко време) или до готовност. Проверете центъра с клечка за зъби.


Оставете блатовете да изстинат. През това време преминете към направата на пудинга.

В дълбока тенджера слагаме 600 мл вода, заедно със захарта, какаото и царевичния сироп. Слагаме на средна температура на котлона и оставяме да заври, като разбъркваме от време на време. В друг съд разтворете нишестето заедно със 160 мл вода на каша.


Когато какаовата смес е готова, дръпнете от огъня и добавете нишестето, като бъркате непрекъснато, за да избегнете образуването на бучки. (Ако се появат все пак, разбийте ги с пасатор.) Върнете сместа на огъня и бъркайте, докато се сгъсти ето така:


Махнете от огъня и добавете маслото и ванилията и разбъркайте. Сглобяването на тортата е лесно: блат, пудинг, блат, пудинг и т.н. Оставете малко за измазване. А ето го и крайният резултат.
Тортата в разрез и с различна украса можете да видите тук !


Актуализация 2019-та година: Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



14 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря! Ще се радвам да споделите как се е получило :)

      Изтриване
  2. Ох,невероятна е!
    Искам да изкажа своите поздрави за блога!Пъстроцветен,интересен и пълен с изключителни идеи.Най-много ми харесва колко често присъства Type O! Не само моята любов към тях е безумна ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Lucienne! Изключително много се радвам, когато хората оценяват положително труда ми и още повече, когато успея да намеря други истински фенове на Type O Negative.Сърдечни поздрави :)

      Изтриване
  3. Аз изпробвах рецептата и трябва да кажа, че беше божествено! Много Ви благодаря, че споделихте тази невероятна рецепта с нас! Поздрави и успешен ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Много се радвам, че тортата ви е допаднала и споделихте с мен :) Поздрави и от мен!

      Изтриване
  4. Тортата изглежда страхотно..., но тези 500 гр. захар за какаовия пудинг не са ли твърде много?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Мира, според моя вкус захарта е добре, защото в случая не ползваме шоколад, а горчиво наситено какао и определено има нужда от захар. Вие, разбира се можете да я намалите според вкуса си :) Поздрави!

      Изтриване
  5. Само да попитам количеството на водата за пудинга 600 мл. или 3 ч.ч. е ? Според мен какаото за пудинга е доста,защото при мен нагарчаше .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Валентина! Моята чаена чаша е от 200 мл така, че количеството е равно на 600 мл! Що се касае за какаото - това е оригиналната рецепта и за нас бе идеална. Вие разбира се винаги можете да си я коригирате на вкус! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Здравейте,

    от къде купувате тавичките за еднократна употреба?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Можете да ги намерите в магазините за левче, Метро, Джъмбо и други места.

      Изтриване
  7. Дадните продукти за един блат ли са?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ирена! Продуктите са за всички блатове. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...