понеделник, 25 март 2013 г.

Писана домашна торта с карамелен крем / "Stained Glass" Cake with Caramel cream



"Стъклописът" като вдъхновение за украса на торта ми е отдавнашна цел, която най-сетне успях да осъществя върху тази торта. Като всяко нещо за първи път, има какво още да се желае, но това се отнася само за украсата, тъй като вкусът на тортата е невероятен.

 

Приготвих я по случай Сирни Заговезни, когато трябваше в духа на старата традиция да гостуваме на родители и роднини. Украсата й исках да е пъстра като живота, а вкусът й - напомнящ на познатите ни от близкото минало традиционни домашни торти, които носят топлината на това време. Тогава тортите не се правеха от маскарпоне, три вида шоколад и захарни покрития, а се състояха от няколко меки сиропирани блата, поляти с пухкав домашен крем, най-често на млечна основа.


И точно такава торта реших да направя и аз :)

За избор на крем се спрях на нещо старо и изпитано - рецептата за карамелен крем на леля ми Блага от Пловдив. Обожавам този крем, защото е плътен, но в същото време е лек и невероятно разхлаждащ, когато се сервира студен. Всеки път, когато й отивам на гости, се надявам да го е приготвила  и търпеливо чакам десерта след края на вечерята. И тъй като днес е Благовец, какво по-добро време да ви сервирам рецептата за тази невероятна домашна торта!!!

Нужните продукти:

За белия блат:
продуктите от тук

За кафявия блат:
2 яйца
40 гр какао
140 гр захар
100 мл. мляко
100 гр брашно
70 мл орехово олио (можете да го замените с обикновено плюс 2 с.л сусамов тахан)
1/2 бакпулвер

За карамеления крем:
1 1/2 л. прясно мляко
200 гр. захар
9 с.л. брашно
4 яйца
ванилия

Още:
Карамелен/ Захарен сироп за сиропиране
2 шепи счукани орехи
шоколадови пръчици

За тортата изпекох по един брой от двата блата, с изброените продукти, като всеки от тях разполових на половина. Белият блат приготвяме по рецептата за торта "Теменужка". За кафявия смесваме сухите съставки, какаото, брашното, захарта и бакпулвера. През това време с миксер разбиваме и яйцата. Добавяме млякото и олиото и сухите съставки.
Блатовете пекох в тавичка (диаметър 18 см) с хартия за печене на 180 градуса. Ако искате можете да изпечете повече или по-малко блатове, в зависимост от размера на тортата.


Крема приготвяме като карамелизираме захарта в подходящ съд на котлона. Сладостта на крема се определя от вашия вкус, предлагам ви да започнете с около 15 -16 с.л. захар и да добавите впоследствие при необходимост.
След като захарта се карамелизира, прибавяме млякото и оставяме на средна температура да се разтвори карамелът, като разбъркваме от време на време. В отделна купичка разтворете в малко вода брашното, до достигането на гъста каша. Прибавете я към разбърканите яйца. Когато млякото е пред завиране, прибавете сместа от купичката и почнете да бъркате, докато кремът се сгъсти. Дръпнете от огъня.



Обичам да сглобявам тортата в ринг за торти, докато кремът е още топъл, като по този начин блатовете омекват допълнително. Започвам като редя блат, сиропирам обилно със захарен сироп, малко крем, поръсвам със счукани орехи на вкус, отново блат и така докрая. Тъй като тортата е с доста блатове, уверете се, че слагате достатъчно крем, за да не остане суха.
Стягам ринга и оставям в хладилника за през ноща.

На следващия ден украсявам по желание - шоколадови пръчици и пъстра фонданова украса.


Честит Имен Ден на всички, които носят "благо" име и най-вече на моята мила леля от Пловдив!


9 коментара:

  1. Много е красива, Люси! Витражна торта.

    ОтговорИзтриване
  2. Отговори
    1. Много се радвам, че ти е харесала, Ани! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  3. Люси, точно такава рецепта си търсех! Имам въпрос обаче относно крема. Дали е възможно да се измаже с него отстрани тортата? В смисъл става ли достатъчно гъст? И от тези продукти всичкия крем ли е за тортата - не идва ли много? Благодаря ти предварително.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Светле :) Не бих казала, че крема става чак толкова гъст, че да може да се измаже спокойно. Може би ако се изсипе в тортен ринг, пък и тогава ще препоръчам да сложиш и масло към крема, за да стегне още повече.Иначе, кремчето наистина е малко в повече, но зависи колко слагаш между блатовете.Пък и винаги можеш да го разпределиш в чашки,:) Поздрави!

      Изтриване
  4. И аз правя същия крем и ако ми остане слагам в чашки, отгоре малко настъргани орехи или сметана и в хладилника. Страхотен е!

    ОтговорИзтриване
  5. Ще правя тази торта, но не знам колко захар и вода трябва да сложа в този сиропа за сиропиране?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Завив какво е количеството сироп, което искате да приготвите. Но като цяло може да се спрете на вариант съотношение едно към едно захар и вода или 2 към едно, ако искате да е по-сладък сиропа. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...