петък, 22 февруари 2013 г.

Най-вкусните шоколадови сладки / The best chocolate cookies


Дъждовните дни предразполагат не само към уютно разполагане на дивана вкъши с книга в ръка и аромата на чаша кафе и чай, но определено и към готвенето на вкусотии. Поне при мен е така. Няма как сред такава леко мрачна обстановка, която винаги намирам за много успокояваща, да не прибавя и сладкото ухание на прясно изпечени сладкиши. 
А какъв по-добър аромат от комбинацията на канела, какао и карамелизирана захар.
Точно това можете да очаквате и от тези невероятно лесни за изпълнение и топящи се в устата шоколадови сладки. Освен това сладките са сравнително икономични на продукти и разходи за тях.

Приготвянето им няма да ви отнеме повече от 10-15 минути, но изяждането им - едва ли повече от 5 мин. Но ето и какво ви е нужно:
1.ч.ч.брашно
1/2 ч.ч. хубаво какао
6 с.л. захар
8 с.л. масло ( около 113 г)
2 с.л.мед
1 яйце
1.ч.л. ванилия
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол

За овалване:
захар
канела

В дълбока купа слагаме последователно брашното, какаото, содата и солта и разбъркваме. Добавяме леко омекналото масло, захарта, ванилията (аз използвам домашно приготвена ванилова есенция, която ще ви разкажа скоро как да приготвите), меда и яйцето. Разбърквам с лъжица, но най-добре да се мачка на ръка. Придобива консистенцията на меко тесто, което е добре да месите 3-4 минути така, че всички съставки да се хомогенизират. От направената смес оформяйте малки топчета, като съвсем леко ги натиснете отгоре.

В отделна чинийка изсипете малко захар и добавете 1-2 супени лъжици канела (или повече, по ваше желание). В тази смес овалвайте топчетата и след това поставете в предварително застлана с кухненска хартия тава. 


Сладките печете в загрята фурна на 190 градуса за около 10 минути. Времето може да е различно при другите печки, затова наблюдавайте първата тава, за да не загорят. 


Не успях да преброя сладките, тъй като бяха нападнати от кръжащите в кухнята субекти :) , но по предварителна преценка излизат около 25-30 бройки. 

 
Обикновено се казва кой сладкиш към какво върви, но мога да ви кажа, че тези вървят към всичко и по всяко време :)

30 коментара:

  1. Харесва ми че няма много играчка по тях,непременно ще го опитам...

    ОтговорИзтриване
  2. Много са хубави!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, осем супени лъжици са около 113 грама. :)

      Изтриване
    2. То си го пише,но кой да види:)
      Станаха чудесни, благодаря!

      Изтриване
  4. Люси, много ми харесва всичко, което съм опитала от твоите рецепти, сега се захващам със сладките, а утре с пържолките с горчицата и ябълките, после ще споделя :)

    ОтговорИзтриване
  5. Всичко стана перфектно! Благодаря ти за времето, което отделяш за да ни споделиш всичко това!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря и на двете Марийки :) за милите думи! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте! А за овалването може ли да използваме кафява захар? Бл Ви :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че няма да има проблем - направете ги според вкуса си! :) Поздрави!

      Изтриване
  8. аз искам да попитам как да преценя кога са изпечени, трябва да станат твърдички или си остават меки и след това се втвърдяват :) благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, времето за готвене, ще зависи от големината на сладките - дали ще искате да ги направите по-плоски като бисквити или както са на снимката - като топчета. Не мога да кажа, че стават твърди при печенето, но образуват по-твърда коричка и остават леко меки отвътре. Според мен по-лесно е да се следи по цвета на бисквитите - ако тръгнат да стават твърде тъмни, значи се препичат. Аз винаги разчитам на най-добрия метод - проба - грешка, само дето тук няма къде да се сгреши :) Поздрави!

      Изтриване
  9. Още довечера ще ги пробвам...изглеждат чудесно....скоро ще споделя и моя опит. Дано се получат и при мен толкова вкусни, колкото изглеждат твоите...Благодаря за хубавата рецепта

    ОтговорИзтриване
  10. Опитани -много лесни!Веднагически изядени!Силно похвалени!
    Пиша това няколко месеца след :) сега ще има пак :)
    Няколко неща правя от твоя блог ...пленително простички и много вкусни рецепти Люси <3

    ОтговорИзтриване
  11. Данито, Unknown, радвам се, че ви харесват рецептите и споделят впечатления. Винаги сте добре дошли в моето виртуално местенце! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотни са! Обожавам ги!!! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте :) Наистина стават страхотни, няколко пъти вече ги правя! Сега обаче съм решила да пробвам с брашно от рожков вместо какао... имате ли някакъв съвет?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Анонимен, извинявам се за закъснението, но и аз се отдадох на почивка - далеч от всяка електроника :) и сега виждам коментара. Не съм пробвала да направя сладките с друг вид брашно и не мога да кажа, какъв ще бъде резултата, но ще се радвам да споделите отново тук, ако опитате :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  14. Здравейте! Правя тези сладки откакто съм открила рецептата и смятам, че наистина се получават най-вкусните шоколадови сладки. Затова и искам да публикувам рецептата им в сайта receptite.com, ако нямате нещо против, като разбира се ще посоча източника. Това е толкова успешна и вкусна рецепта, че според мен трябва да се популяризира колкото се може повече.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря, че попитахте, но ще трябва да откажа. Такива платформи са "вредни" за блогърите, тъй като публикуват цялото съдържание на рецептата и отвличат" аудиторията към техния сайт. Източникът в тази платфома е толкова ситно написан, че дори и линковете към рецептите не са активни и не водят към него. Надявам се не сте я публикували, но ако е така, ще ви помоля да я премахнете. Можете да популяризирате рецептата като споделяте моят линк. Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  15. Получиха се бързи и вкусни!

    ОтговорИзтриване
  16. Станаха страхотни, добавих бадеми и орехи в част от сместа, благодаря за лесната и вкусна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  17. Изключително вкусни и лесни за приготвяне.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оставените отзиви, Анонимен!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...