неделя, 6 януари 2013 г.

Шоколадова торта "Лед" / Chocolate Cake "Ice"

 

Обещаното си е обещано - ето я и рецептата за шоколадовата торта от Новогодишната вечеря. Нарекох я така заради ледените висулки, които направих за украса. От доста време ми се въртеше тази идея в главата и се радвам, че реализацията й бе така успешна.

 

Истината е, че майка ми приготвя тази торта всяка Нова година и тя е любимата на сестра ми Мими. И тъй като тя се прибра за Коледа в България за първи път от много много години, сметнах, че традицията трябва да се уважи, но и с little twist :) Предупреждавам, че тортата е с голяма сладост и затова се приема толкова добре от нашето семейство.

А ето и рецептата. Първо - необходимите продукти:

За блата:
6 яйца
6 с.л. захар
4 1/2 с.л. брашно
1 1/2 с.л. какао
1 бакпулвер
1 ванилия

За крема:
5 яйца
12 с.л. захар
125 гр масло
5 с.л. какао
портокалови кори
крокан
стафиди

За захарната украса:
есенция портокал
125 мл вода
130 г  глюкоза
250 г захар
леден прах за декорация


Първо приготвяме блатовете, като разбиваме отделените жълтъци със захарта до побеляване. Прибавяме последователно брашното, бакпулвера, какаото и накрая разбитите предварително на сняг белтъци. За да се запази въздухът в тях използвайте дървена лъжица и постепенно обръщайте белтъците с яйчената смес отдолу нагоре. Готовата смес изливаме в тавичка - аз използвах четири малки, но ако искате да направите по-голяма, използвайте една тавичка от 25-26 см и разрежете блата на две. Блатовете се пекат на умерена фурна за около 15 - 20 мин.


Крема приготвяме като отново отделяме жълтъци и белтъци. Първите разбиваме със захарта в огнеупорен съд на най-ниска степен на котлона, до пълното разтваряне на захарта. Докато тази смес изстива, разбиваме в друг съд маслото, какаото, портокаловите кори, крокана и стафидите. После ги добавяме към хладния жълтъчен крем.



Сглобяването на торта е следното - блат, крем, блат, крем и т.н



Заделените белтъци разбиваме на водна баня с около 2 ч.ч. захар, добавени постепенно, и сока на един лимон. Тук има един трик, който бих искала да споделя - за да се приеме по-лесно от сместа, затоплете леко сока от лимона и поне половината от захарта, докато се разтвори. Добавяйте тази течност към белтъците на тънка струйка. Готовата белтъчена глазура е с консистенцията за целувки и с нея можете да украсите цялата торта, да направите пламъци, снежни преспи и каквото ви хрумне.

 

Ледената украса направих като в тенджерка оставяме на котлона да поври водата, захарта и след като се разтопи - добавяме и глюкозата.  Тази смес оставяме да ври на тих огън и проверяваме от време на време с лъжица нейната готовност. Това става като потапяме лъжицата в чаша със студена вода, когато сместа започне да излиза твърда - тогава сме готови. Общо взето принципът за приготвяне на близалки. Към готовата смес добавяме есенцията и дръпваме от котлона, изчакваме малко да се избистри и започваме да изливаме желаните от нас форми върху силиконова подложка. Поръсваме с леден прах за декорация. Изчакваме леко да се втвърди и "обличаме" тортата с украсата. :)





Тортата може и да отнема доста време и няма да лъжа, не е от онези торти, които ще забъркате за 1 час. Но за да видите изумените лица на гостите си - си струва цялото суетене в кунята. Още повече, когато на следващия ден не е останала и троха. :) 

С много любов за цялото ми семейство и всички приятели - кулинари - Люси!

 







27 коментара:

  1. Изключително съм впечатлена от ледената декорация на тортата! Прекрасна реализация на идеята!

    ОтговорИзтриване
  2. Люси, прекрасна тoрта! Искам да те пoпитам дали има oпаснoст да се разтoпи и дефoрмира ледената украса , акo преседи пoвече време в хладилник :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ани, според мен украсата е много стабилна и няма да се деформира, освен ако не я направиш прекалено висока или пък течността за близалките не е правилно приготвена. Аз държа моята торта на терасата, тъй като в хладилника няма място по това време :), но не знам и колко време може да се съхранява предварително, тъй като при нас изчезва тортата доста бързо. :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Тортата е чудна, но декорацията е заслепяваща, ще я пробвам някой ден :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна е! Отново ни изумяваш с интересно предложение, Люси! Щастлива Коледа на цялото ти семейство!

    ОтговорИзтриване
  5. Марияна, Соня, благодаря отново за комплиментите! Желая ви от сърце всели и изпълнени с любов празници!

    ОтговорИзтриване
  6. Razrqzvaneto na ledennata dekoracia ne e li trudno,kak stava?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не бих казала, че е трудно. С малко повече старание се получават идеални парчета с декорация :) Поздрави!

      Изтриване
  7. Здравейте, Люси! Ахнах от изумление, защото много отдавна се чудя как да постигна "стъклен ефект". Поздравления! Мога ли да попитам само за ледения прах, какво е това, не ми е попадало в никоя рецепта. Благодаря! Диана Петракиева, Габрово

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Диана и за много години! Едва сега успявам да ви пиша, първи работен ден след ваканцията :) Ледения прах е малка кутийка с безвреден за консумация брокат, който можете да намерите в сладкарските магазини. Ако нямате такива в Габрово, можете да поръчате он лайн от такива магазини. По принцип са в категориите на хранителните бои и има различни разцветки! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Здравейте дали сместта ще е подходяща за капак на пиано

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, предполагам питате дали можете да оформите "стъклен" капак на торта във формата на пиано. Според мен би могло да се получи, но не мога да гарантирам колко време би издържал без да се огъне. Поздрави!

      Изтриване
  9. Здравейте, нямам силиконова подложка, мога ли да ползвам хартия за печене или алуминиево фолио ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Предполагам, че ще се получи, но трябва много добре да е намаслено, за да може да се отлепи. Самата аз не съм опитала с толкова голяма конструкция върху фолио, но се надявам да се получи. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    2. Много благодаря, предстои рожден ден на дъщеря ми и ще се опитам да направя такава украса.Красимира.

      Изтриване
    3. Здравейте Люси, пак съм аз. Снощи правих захарната украса по рецептата Ви. Първо да кажа , че сложих една част от готовата глазура върху хартия за печене без да намазнявам , а другата част върху намазнена мушама. Тази част върху хартия се стегна по-бързо и се отлепи без проблем , така че варианта с хартията е приложим. Имам обаче въпрос- защо украсата остана леко пластична и се огъва, някъде съм сгрешила в процеса на направата на глазурата , но не мога за разбера къде. Ще Ви бъда благодарна ако ми помогнете.Благодаря за хубавата рецепта. Поздрави. Красимира.

      Изтриване
    4. Привет Краси, благодаря ти, че сподели опита си с хартията. Радвам се, че се е получило! Що се касае за украсата - тя трябва да бъде малко пластична, за да може да се увие около тортата без да се начупи. Но след това стяга. Има възможност да си разляла сместа преди да се е сгъстила достатъчно и затова да не е станала много твърда. Други възможности са - ако съхраняваш украсената вече торта в хладилник, което може да доведе до омекотяване на украсата, или пък ако си използвала някакъв крем за измазване, който да ускорява разтапянето на украсата. Този вид конструкция не много трайна без деформации, затова е хубаво да се прави за торта, която ще се сервира същия ден. Сърдечни поздрави, Краси!

      Изтриване
    5. Привет Люси, от всичко написано по-горе си мисля, че е от престояване в хладилника през нощта, защото не съм измазвала отстрани с крем. Залях с бял кувертюр както беше стегната в ринг, после само минах с ножа да махна ринга и залепих глазурата. Ама се надявам , че следващия път ще се получи. Поздрави. Красимира.

      Изтриване
    6. Да, сигурно е заради това, просто се овлажнила и се е размекнала. Аз я правих през зимата и я държах на терасата, но дори така на следващия ден вече беше тръгнала да омеква. Поздрави :)

      Изтриване
  10. Великолепна торта,взима ти акъла.Наистина с нея можеш да шашнеш гостите.Обезателно ще я пробвам.Поздрави .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Рони! Наистина си е торта за шашкане :) Прегръдка!

      Изтриване
  11. Привет. Някаква идея защо глазурaтa ми пожълтявa, сякаш я карамелизирaм, но това е фазатa в която капкатa застивa на лъжицaтa във водата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Наистина сиропа придобива леко жълт нюанс, вижда се и при мен на снимките, но не е чак карамелен. Много зависи и каква е светлината, но в цялата картина стои стъклено :) Не е повод за притеснение според мен. Поздрави! ( Извинявам се за закъснението на отговора, но когато и да седна да пиша, ми спират тока :))

      Изтриване
    2. Ето защо се слага перленият прах :) Създава стъклено сияние и прикрива пожълтяването!
      Валя

      Изтриване
  12. Прекрасна е. Предстои ми рожден ден и ми се иска да направя нещо подобно :) Благодаря за споделянето .Имам един въпрос .В ледената украса слага ли се лимонена киселина?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря. Не е необходимо, моята е без такава :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...