сряда, 16 януари 2013 г.

Вафлена торта "Ретро" / Vintage Waffle cake



Имам някаква страст към традиционните, дори ретро сладкиши. Мисля, че са класика заради причина, и това е, че вкусът им е толкова уникален и затова и рецептите не остаряват с годините. Такава за мен е тази торта, която съм нарекла "Ретро" главно, защото ми напомня на отминалите времена, когато десертите далеч не се приготвяха с 3 вида сметани и 4 разновидности белгийски шоколад. И въпреки това вкусът и е достатъчно изискан, така, че да впечатли и най-взискателния вкус. 


Рецептата за тази торта се вмъкна в семейната кулинарна книга посредством моята тетка Янка от Петрич. Няма нужда да споменавам прословутия апетит за захар от този край :)
Продуктите са малко и са следните:

пакет вафлени кори
200 гр тахан халва
1/2 ч.ч мляко
200 гр шоколад (може и повече)
около 200 гр масло

На котлон затопляте до кипване млякото и маслото, като след това добавите натрoшените шoколад (аз използвам един млечен и един черен) и халвата. Ако намерите халва с какао става най-добре :) Разбъркваме крема, докато се сгъсти и хомогенизира. Тортата се сглобява по добре познатия ред - кора, крем, кора, крем и т.н. Последната кора разрязах на вафли, които украсих с карамел и кроканови ядки.

Тортата е идеална за следобедна чаша чай или кафе. :)

 

37 коментара:

  1. Ами не искам да Ви ядосвам, ама е много вкусна! Хапнах си парченцето с удоволствие! Ето това е истински специалист по вкуснотии!

    ОтговорИзтриване
  2. Не стига, че е вкусна, но и е доста изтънчено красива :) Мисля да изненадам Любимия с нея :)

    ОтговорИзтриване
  3. откъде да намеря тези вафлени кори

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видях във Фантастико, при другите готови блатове, по стечение на обстоятелствата и халвите бяха на същото място :)

      Изтриване
  4. Вафлените кори за тази торта закупих от руски магазин. Чувала съм обаче, че в други градове се намират и на други места, макар и трудно.

    ОтговорИзтриване
  5. Колко кори са в пакет? Кръгли ли са или правоъгълни?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :)
      Корите, които ползвах са кръгли и бяха 6 на брой в пакета. Има и други форми - тортата ще стане вкусна с всякакви! :)

      Изтриване
  6. Ау, това е много интесесно предложение. Ще трябва да се пробва още през почивните дни. После ще докладвам за резултата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти допада Петичка! Аз също много обичам тази торта, пък и тя е идеалана за ядене студена от хладилника, така че сега и е времето :)

      Изтриване
    2. Преди много години ме черпиха с такава торта на малки парченца точно в Петрич.Много на бързо гостувах и нямах време да запиша рецептата.Радвам се,че след толкова години открих рецептата.Страхотен вкус има.Благодаря Ви.

      Изтриване
    3. Радвам се, че успях да съживя този вкусен спомен :) за вас. Самата аз съм издирвала дълго време рецепти и когато ги намеря, е голяма радост за мен :) Поздрави!

      Изтриване
  7. Thanks for this! I just happen to have this sitting in my cupboard. I bought it in a Polish & German store.. I just don't know what natroshenite shokolad is? I do know what Halva is..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Hi, that means that the chocolate and halva are chopped in pieces :) Greetings, and thanks for visiting my blog!

      Изтриване
  8. napravix ia no mi se struba je masloto e mnogo vaflite koito namerix niamaxa nichto obchto s tezi na snimkata moite biaxa meki i debeli .bapreki toba stana vkusno.blagodaria

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, мисля, че се сещам кой вид вафли сте купила, но те са по-скоро като гофрети. Вкусът е доста по различен с вафлените кори, но се радвам, че все пак ви е харесало. Що се касае за маслото това е приблизителен грамаж за него и шоколада, вие можете да сложите повече или по-малко. :) Поздрави!

      Изтриване
  9. Ровейки се из нета,попаднах на рецептата случайно,но не случайно реших да я направя!Живея в Салерно-Италия.Тук има магазини със щандове за стоки от източна Европа и бях видяла вече тези хрупкави вафлени кори,но не се сещах рецептата за крема с който бях приготвяла домашни вафли преди страшно много години.Можете да си представите,колко приятно се изненадах и реших да я направя за рожденният си ден,а той е на 06-11.Само едно не разбрах-колко трябва да престои,преди консумация и реших да си я направя само един ден по-рано.Дано да и стига!Изчетох коментарите и не се съмнявам,че ще се хареса,но пак ще пиша после!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Светла, много ти благодаря за споделеното. Ще се радвам да чуя и отзиви за вкуса на тортата. Един ден по-рано е напълно достатъчно, крема стяга много бързо в хладилника( за тези, които чакат :) ) На снимката ми е без да е била в хладилника, и затова и шоколада е още течен. Поздрави!

      Изтриване
  10. Здравейте, Люси!Сега открих тази специална рецепта.Аз имама такива блатове и отдавна търсех крем с който да ги споя.Моят въпрос е дали вафлените блатове остават хрупкави като купените вафли или омекват от крема?...Дари

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Дари, определено вафлите омекват. Става нещо като шоколадовите локумени вафли с халва, но все пак вкуса на вафлени кори си остава! Поздрави!

      Изтриване
  11. Здравейте, Люси! Където живея, няма вафлени кори. Ще се опитам да използвам подредени една до друга вафли. Вкусът на вафлените кори са близки до вкуса на кои вафли - обикновени, локумени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен, вафлените кори са близки до корите за локумените вафли. И все пак не препоръчвам да правите цялата торта от три реда локумени вафли, а ги поръчайте от някой сладкарски магазин по интернет ( като Сладката къща) или ги закупете по-късното от някой руски магазин, когато имате възможност. Истината е, че тортата има вкус на шоколадовите вафли с халва сама по себе си, затова не виждам смисъл да я правите от тях - хем ще се оскъпи, хем няма да има домашен вкус! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  12. Iskam da popitam dali stava s bql shokolad

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Не виждам причина да не може да се получи :)

      Изтриване
  13. Привет,тортата е невероятна.Една моя позната я прави с кондензирано мляко и също на вкус е супер.Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! И аз съм правила такава, но така и не успях да я снимам! Може би трябва да повторя скоро...:) Поздрави!

      Изтриване
  14. Здравейте!
    Направих тортата, но стана много твърда - крема стегна,но вафлите останаха сухи и твърди и трудно се реже. Дали не трябва да ги сиропирам с нещо преди да я сглобя?

    иначе поздравления за блога - страхотни неща откривам тук!

    Дора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Дора! Тъй като тортата е с масло като основа за крема, тя трябва да се съхранява или на стайна температура ( под капак) или да се изважда минимум половин час преди рязане от хладилника. Нормално е маслото да стегне в хладилника. Като цяло торите с вафлени кори са по-сухи и няма как да се напоят - ще станат на каша. Съветвам ви да я консумирате на стайна температура, като по-този начин ще бъде по-мака ( като локумените вафли)Поздрави :)

      Изтриване
    2. Здравейте отново!

      Благодаря за съвета. Следващия път няма да я слагам в хладилника. При втория ми опит за тортата, смесих предложения крем с разбита сметана - стана също много вкусно. :)

      Вече съм изпробвала над 10 рецепти от тук - всичките са страхотни. Благодаря, Люси!

      Дора

      Изтриване
  15. Има въпрос: дали корема ще е подходящ за други кори? По точно имам в предвид пак готови ,орехови платки от руски магазин.... там съветват със сметанов срем,но ми се ке нещо по засукано,не проста сметана...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Светле :) Мисля, че крема може да се ползва за различни десерти, не знам точно дали ще е подходящо за тези платки, но защо не, звучи вкусно :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  16. Здравей, Люси! Поздравления за идеята и презентацията - изглежда зашеметяващо! Знам, че вкусът много ще се промени, но искам да попитам за твоето мнение: дали би се получило добре и с бисквити вместо вафлените кори?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, не мога да кажа как ще стане с бисквити. Може би ще се овлажни доста и ще стане вкусна, но доста мека тортичка накрая. Може да стане като сладки бисквити :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  17. Имам квадратни кори, не знам от къде са, май са ми подарени. Чета рецептата и си мисля, че е доста лесна и много вкусна. Днвс ще си купя продуктите и до дни ще я приготвя. Благодаря за предложението! Приятен ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, ще се радвам да ви хареса! Поздрави!

      Изтриване
  18. Пробвах рецептата , но за мое съжаление изхвърлих крема .Направих всичко така както беше описано в рецептата , използвах добри продукти , но след като се разтопи маслото изплува отгоре като един мазен слой и изобщо не можа да се хомогенизира в останалита продукти на крема . Приключих дейността си в кофата за отпадъци . Рецептата не е точна , не добри обяснения .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Непознат. Тази рецепта е по-стара от мен самата и е десетки пъти от мои читатели без проблем. Може би е редно да потърсите вината другаде :) Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...