сряда, 21 ноември 2012 г.

Тиквено пюре / Pumpkin puree


Най-сетне се реших - ще си направя домашно тиквено пюре! Всеки път около Хелоуийн си давам сметка, че имам нужда да го направя, заради хилядите десерти и ястия, които се приготвят много лесно с помощта на вкусното тиквено пюре. Тъй като е пробна партида, направих малка доза, а рецепта ..освен това което измислих, няма :) Единственото, което ви трябва е ...хубава тиква.


Моите рецепти достигат до вас (много често) благодарение на генералния ми спонсор "Градината на баба" :), където обичам също да прекарвам времето си. Та оттам си избрах и ето тази неголяма тиква:


Измита, почистена и нарязана на малки парчета, поставям тиквата да се пече върху фолио с кората нагоре на 170 C градуса. Проверявам с вилица готовността й. Благодарение на печенето върху отразяващо фолио, тиквата става като задушена. Може да решите и да сварите тиквата, но печенето определно запазва повече аромата й.


Следващата стъпка бе да премахна кората на тиквата и я пасирах. С половината готовото пюре напълних три малки бурканчета, а към останалото добавих малко от останалата ми оцветена с оранжево захар за Хелоуийн. Захарта сложих на вкус, а по този начин сладкото пюре засили цвета си. 


Това ми помогна да различа сладкото от обикновеното пюре, а реших да направя 2 вида - защото неподсладеното може да се използва за различни видове супи и солени ястия, а сладкото - за десерти!

Бурканчетата стерилизирах за 15 минути на тих огън, а след като изстинаха добавих и етикетите :)






4 коментара:

  1. Извинете, от къде си копувате тези прекрасни етикети?

    ОтговорИзтриване
  2. Люси,
    много отдавна съм хвърлила око на това пюре.Ще го правя, но ще опитам как ще се получи и със сладък картоф.В почивните дни явно това ще ми е основната задача.Чудесни етикетчета си изработила сама.Страхотно е,че си приготвила пюрето в малки бурканчета.Така едно е достатъчно за използване независимо къде ще се влага.И аз така ще направя.По - удобно и по - практично е.
    Поздрави, бъди здрава !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени :) Ще се радвам да споделиш и твоя резултат. И аз искам да включа малко повече сладък картоф към готвенето напоследък. Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...