сряда, 21 ноември 2012 г.

Мафижи / Mafizhi

 
  
Ах, тези мафижи! Толкова дълго време слушах за тях от моята половинка - Митко! Под дълго време имам предвид години! Неговата баба Цинка подслаждала детството му с този типично петрички десерт, представляващ пържени панделки, сиропирани със захарен сироп. Ще си кажете, че рецептата е лесна и може да се експериментира, но тъй като аз гонех високата летва на «бабиния десерт», много исках да го направя абсолютно същия. И мисля, че успях!

За мафижите ви трябват:  
2-3 яйца 
1 к.ч. кисело мляко
брашно (колкото поеме)
сол

За сиропа:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч вода

Първо забъркваме тестото, като разбиваме яйцата с киселото мляко и щипка сол.

 

Започваме да добавяме брашно, колкото поеме за твърдо тесто. След това разделете на тoпки, като всяко от тях разточвате на дебела кора. От нея режете лентички, широки около 2 см. В средата на всяка лентичка направете по един хоризонтален разрез, през който първо прекарайте единия край, а после и другия, така, че да се образува панделка. 

 

Готовите панделки пържете в маслена баня до хрупкавост.
След това ги наредете в съд да легнат и ги залейте с приготвения захарен сироп. Може да ги поръсите и с допълнително захар. 


Мафижите са най-хубави постояли в хладилник за час-два! Разбира се, при нас нямаше как да се случи това, защото се ометоха за отрицателно време. 

 

8 коментара:

  1. a zadaljitelno li e da sa na panelka ??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не бих казала, че е задължително, но така е в оригиналната форма :)

      Изтриване
  2. Maслена баня означава ли, че се пържат в масло?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не е задължително да е масло. По-скоро мазнина като цяло - аз използвах олио. Поздрави!

      Изтриване
  3. zdraveite,i az gi probvah v4era.Izqdohme gi dnes izstudeni,mnogo prili4at na tulumbi4ki.blagodarq za ideqta.:)

    ОтговорИзтриване
  4. Можете да нарежете тестото на лентички и да прищипнете в средата, също се получават панделки.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте! Много благодаря за рецептата! Това тесто е същото на което не успях да запомня точните продукти и пропорции от моята баба преди много години. Всички в къщи помним дните около Коледа и Нова година когато си отяждахме на тази вкусотия. Тя приготвяше седмици по рано по няколко тенджери за всички внуци и правнуци. Моята баба наричаше този сладкиш "Ангач" и казваше, че е арменски.Тестото със сигурност е същото днес се уверих в това, но има разлика в приготвянето и аз в нейна памет ще напиша как го правеше тя. Малко по трудоемко е, но е много вкусно :) Ако искате опитайте :)
    Тестото се оставя по мекичко да не лепне, но не твърдо,след което се оставя да почине докато си направите сиропа. Разделяте тестото на 4 топки и разточвате почти като кори за баница прозрачно тънки, ръси се доста брашно да не лепне. Нарязвате на правоъгълничета и всяко притискате по средата от двете страни като панделка или от двата края като лодчица. Пържат се до светло кафяво( златисто ) в повече мазнина, добре е да има още две ръце в помощ, защото стават много бързо. Аз ги изпържих на газов котлон на най - ниската степен, ако има много полепнало брашно по тях ги изтръсквайте да не прегаря брашното. От тигана направо се пускат в сиропа който все още е леко топъл и стоят до следващата изпържена порция. Сиропираните вадите без да изцеждате( в гънките да има сироп) подреждате в широка тенджера или тава и наръсвате обилно със счукани орехи. (аз ги поръсих със счукано кашу става супер и с него) Направих половин доза от тестото по вашата рецепта с едно яйце. За сиропирането на тази доза : 1/2 кг. захар и 500 мл. вода, като заври 10 мин. и спирам котлона след което добавям 1 ванилия и 1 с.л. лимонов сок или 1 четвърт кафена лъжичка лимонтозу. Така наредените сладки се похлупват с капак. Траят повече от месец в много студена стая за хладилник не знам дали се променя вкуса им, помня че баба ми така ги съхраняваше през зимата. Днешните са малко и дори няма да ги изчакаме да поомекнат както е редно :) Но по принцип трябва да отлежат поне един ден не че и хрупкави не може да се консумират :) Още веднъж БЛАГОДАРЯ, благодарение на вас ще оставя на децата си стара семейна рецепта която се беше изгубила и се намери!
    Илиева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Г-жо Илиева :), много се радвам, че успях да ви припомня този десерт. И аз дълго време го търсих, за да зарадвам любимия с този скъп за него детски спомен и изгубена бабина рецепта. Много ви благодаря, че споделихте с мен вашия вариант, със сигурност ще опитам при първа възможност :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...