четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Торта "Коледна звезда" / "Christmas Star" Cake


 

Коледа, Коледа, Коледа, Коледа....любимият ми сезон от годината, любимият ми празник, любимото ми време, прекарано с любимите ми хора, тъпчещи се с любимата ми храна.  Гледайки коледни филмчета, слушайки коледна музика, опиянени от коледни аромати и светлинки, идващи от горящата камина и светещата елха. Всичко е толкова прекрасно, че ми иде да се нагушкам от уюта и топлината, която изпитвам, само като си представям този вълшебен, магически празник.


Всички тези емоции вдъхновиха направата на тази парфена торта с пълнеж от joy and happiness :) (в случая желе от горски плодове). А ето и необходимите продукти за торта с размери 20 см:

За блатовете:
(две дози от смес за руло)

5 яйца
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер

За крема:

600 гр заквасена сметана
125 гр меко масло
1 ч.ч. пудра захар (и още на вкус)
1 желатин
1 жълтък

За желето от горски плодове:

250 гр горски плодове
пудра захар на вкус
1 желатин

За масления крем:
125 гр масло
1-2 ч.ч. пудра захар

За украсата:

500 гр бял фондан
гъм паста за детайлите
сметана за украса
сладкарски бои

Работата по тортата започнах два дни по-рано с изработката на детайлите от гъм паста. Направих коледната звезда, листата и зрънцата на имела, оцветих допълнително и оставих да изсъхнат хубаво:

 

На следващия ден се залових със самата торта. Направих две дози от сместа за руло, като при първата разбивах жълтъците и белтъците заедно, а при втората поотделно. Сместа пекох в правоъгълните тави от фурната. От по-твърдия блат изрязах дъното и капака на тортата с помощта на ринг за торти с размер около 20 см. Блатът с разбитите поотделно белтъци и захар стана по-пухкав и използвах за стените на тортата, като изрязах две ленти с височината на тортата. Самият блат бе по-мек, по-лесно се огъваше по стените на ринга и лесно прилепна по дъното на тортата. Докато блатовете изстиваха, се заех с крема и желето. Оставих в миксера да се разбиват съставките за крема (без желатина), а аз пасирах в друг съд замразените горски плодове и пудрата захар. Готовото пюре прецедих през марля за да няма семки.


На водна баня разтворих заедно двата желатина според указанието на опаковката. Прибавих около желатин и половина към разбиващата се с миксера смес за крем, а към останалата част добавих прецеденото пюре, докато продължавам да разбърквам на водна баня. Поставих двата пълнежа леко да стегнат, като след това започнах да запълвам тортата с крем. Започнах с едната част от сметановия крем, след това добавих част от желето, после пак от сметаната и така догоре, като завършваме със сметановия крем. Слагаме капака на тортата и притискаме с ринга. Оставяме в хладилника за денонощие.


На другия ден приготвяме масления крем за измазване на тортата. След като нанесем равен слой, слагаме в хладилника да стегне, а през това време изрязваме от фондан лента за стените на тортата и капак. Украсете по желание с приготвените орнаменти. Макар фонданът да не обича сметана, ако оставите разстояние между капака и стените и шприцовате върху част от масления крем, украсата ще издържи. Самата торта обаче дали ще остане...едва ли?! :)



 

 Весели Коледни и Новогодишни празници!
 


25 коментара:

  1. Много е вкусна, вярвайте ми!Направете си, ако не можете, поръчайте си при най-добрия в тази област - Люси!

    ОтговорИзтриване
  2. Истински кулинар! Нямам думи да опиша колко ми харесва! Браво!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, Люси!

    Днес открих блога ти и определено ще се отбивам честичко занапред - страхотни рецепти, обяснения и снимки! :)

    Украсата на тортата е прекрасна, толкова празнично ми стана, че забравих всички дебнещи наоколо задължения и ми се прииска да сготвя и аз нещо :)

    Поздрави и до скоро!

    Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Яна!:) Като съвсем млад блогър, за мен думите ти значат много и ми дават увереност и енергия да продължавам в същия дух :)С пожелание за много коледно настроение - Люси

      Изтриване
  4. Изключително красиво,предполагам и вкусно! Много искам да направя такава торта за предстоящата Коледа,само че незнам как става фокуса с украсата..звездата,листата...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, листенцата можете да оформите чрез формички, или просто да разточите малко фондан, върху свежи листа, така че да се получи отпечатък. Поздрави!

      Изтриване
  5. Чудесно , определено се вдъхнових и аз ;) млад , но успешен блогър . Весели празници :*

    ОтговорИзтриване
  6. takava karsota, proto da ne ti se iska da q razreje6

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна торта Люси ще се опитам да я направя,направо е невероятна.Весели празници.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте Люси!
    Поздравления за идеите, рецептите и най-вече за увлекателния и чаровен стил, с който ги поднасяте. Ще се радваме, ако добавите вашите творения и при нас: http://www.hrana-i-napitki.com/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за думите и поканата, Милена, но този вид платформи не са в полза на блогърите и ще трябва да откажа. Усмихнат декември!

      Изтриване
  9. Здравей Люси
    1 желатин но колко грама

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...