вторник, 13 ноември 2012 г.

Торта "Червено кадифе" / Red Velvet Cake


От много време се канех да направя тази торта и ето, че ми се отдаде изгоден случай. Когато вуйчо ми ме помоли да направя торта за 20-годишнината от сватбата му, знаех, че това е отдавна чаканата възможност. Избрах рецептата и се запътих към магазина за нужните продукти. Приготвянето на тортата мина изключително гладко. Следвах стъпките, като изпекох един голям блат, който разрязах на две. 


Блатът се изду в средата при печенето, затова след като го извадих и оставих да изстине, го изравних с нож, като остатъка нароних на трохи. Тях използвах по-късното за декориране стените на тортата.

За тортата ви трябват:
250 гр самонадигащо се брашно (или обикновено с половин бакпулвер)
 ½ ч.л. сол
2 ч.л. натурално какао на прах
113 гр. масло (без сол) на стайна температура
1  ½ ч.ч. захар
2 големи яйца
1 ванилия
240 мл кондензирано неподсладено мляко
2 ч.л. течна червена боя за хранителни цели
1 ч.л. оцет
1 ч.л. бакпулвер

За глазурата с крем сирене:
227 гр. крем сирене „Филаделфия“ (или друго) - на стайна температура
227 гр. маскарпоне или прясна фина извара
1 ванилия
115 гр пудра захар
360 мл сметана 35%

За малиновото желе:
2 -3 шепички малини
пудра захар на вкус
1 желатин

Първо оцветяваме с боята кондензираното мляко. Пресяваме брашното в купа, добавяме какаото и солта. През това време в миксер се разбиват маслото и захарта, докато стане на пухкав крем. Започват да се добавят едно след друго - яйцата, ванилията, бакпулвера, смесен с оцета, оцветеното мляко и накрая брашното. Сместа може да разделите в две тавички или да изпечете един по-дебел блат, който впоследствие да разрежете на две. Пече се в предварително загрята фурна на 175°С, докато клечката за зъби излезе суха от средата на блата.  Оставете блата да поизстине няколко минути преди да го обърнете върху скарата за да се охлади напълно. За да се улесни измазването на тортата и нанасянето на крем - пълнежа, може да завиете изстиналите вече блатове в опаковъчно фолио и да ги оставите в хладилника за няколко часа. През това време пригответе малиновото желе и крема. 


Кремът се приготвя като разбиваме крема-сиренето и маскарпонето (или изварата), докато се смесят добре. При продължително бъркане се добавят захарта, сметаната и ванилията. Готовата смес се използва за пълнеж и измазване на тортата.  



Желето се приготвя, като с пасатор разбиваме 2 шепи замразени малини и овкусяваме с пудра захар. Добавих и малко от кондензираното мляко, което бе останало. През това време оставяме желатина да набъбне с малко вода и го разтваряме на водна баня. Прибавяме го към малиновата смес и го оставяме да стегне. Аз го разлях във формата - сърце, в която пекох блата, покрита с малко опаковъчно фолио. След като се желира, го обърнах въху вече нанесен един пласт от крема.





12 коментара:

  1. Страхотна торта, както всяко едно твое творение! Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Привет! Благодаря много за рецептата. Блата стана с превъзходен вкус, много богат от маслото, но не се получи червен, въпреки боята, която сложих. По-скоро стана ръждиво - кафяв, но това в никакъв случай не направи тортата по-малко хубава :)
    Аз замених малиновото желе с готова плодова глазура за торта, но в сезона на малините задължително ще я направя пак в оригиналния вид. Сега стана превъзходна, с малиновото желе сигурно ще стане знаменита :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Вили! Благодаря за оставената положителна оценка! За съжаление наситено червения цвят може да се получи само от много боя, но смятам, че едва ли някой би искал да сложи толкова много оцветител. И все пак, ако е за по-силен ефект и само веднъж, мисля, че човек може да си позволи да сложи повече оцветител :) Поздрави от сърце!

      Изтриване
  3. Какъв е размера на формата който използвахте?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, формата е с приблизителна големина 25 см. Поздрави :)

      Изтриване
  4. Благодаря , а сметаната течна или заквасена?
    Каква марка използвахте?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сметаната е течна, но тъй като рецептата е от преди доста години не помня марката. Може да ползвате растителната сметана за разбиване на Мегле ;) Поздрави!

      Изтриване
  5. Здравейте страхотна торта но имам едно питане
    Блата не остава ли сух ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! За тази рецепта блатът наистина е по-сух отколкото другата рецепта в блога, но пък винаги може да го сиропирате ;)

      Изтриване
  6. Кондензирано мляко с какво може да се замени?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Ако искате вариант без кондензирано мляко, ви предлагам този - http://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2015/05/best-red-velvet-cake.html Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...